Cum putem preveni dementa si alte boli neurodegenerative
O armă secretă în prevenirea dementei: Avantajul bilingv
V-ați dorit vreodată să vorbiți o a doua limbă? Un nou studiu vă poate oferi mai multă motivație pentru a vă extinde competențele lingvistice. Cel mai mare studiu pe această temă a concluzionat că vorbirea unei alte limbi poate întârzia debutul a trei tipuri diferite de demență. Studiul este primul care arată că vorbirea a două limbi poate întârzia debutul demenței, indiferent de nivelul de educație.
Studiul a fost publicat pe 6 noiembrie în Neurology și a fost realizat de cercetători la Institutul de Științe Medicale din Nizam din Hyderabad, India. 648 de seniori cu diferite forme de demență și alfabetizare au fost evaluați și au determinat cercetătorii să concluzioneze că acei participanți care au vorbit o a doua limbă au reușit să întârzie Boala Alzheimer, demența vasculară și demența frontotemporală cu 4,5 ani.
Cum a fost realizat studiul?
• 648 de persoane au fost evaluate, cu o vârstă medie de 66 de ani.
• 14% dintre participanți au fost analfabeți, nu au putut citi sau scrie.
• 391 de participanți au vorbit două sau mai multe limbi
• 240 de participanți au fost diagnosticați cu boala Alzheimer
• 189 au fost diagnosticați cu demența vasculară
• 119 au fost diagnosticați cu demența frontotemporală
Restul a avut demență mixtă sau demență cu Lewy Bodies.
După evaluarea participanților, cercetătorii au descoperit că cei care au vorbit o a doua limbă au întârziat anumite tipuri de demență cu o medie de 4,5 ani. Nu a existat niciun beneficiu suplimentar pentru cei care au vorbit mai mult de două limbi, iar educația, sexul și ocupația nu au avut efect asupra întârzierii.
De ce a vorbi o a doua limba ar întârzia demența?
Motivul pentru care apare acest fenomen nu este încă cunoscut, vorbirea a două limbi necesită un anumit tip de formare a creierului, iar schimbarea între două limbi necesită un anumit tip de atenție. Acea parte a creierului, dacă este exercitată, poate întârzia anumite tipuri de demența.
“A vorbi mai mult de o limba duce la o mai buna dezvoltare a domeniilor creierului care se ocupa de funcții executive si sarcini de atenție, care pot ajuta la protejarea de debutul dementei”, a spus autorul studiului Suvarna Alladi, DM, de la Institutul Nizam de Științe medicale din Hyderabad, India.
Nu-i așa ca aceste informații vă fac să doriți să învățați o a doua limbă?
11 aprilie 2019
De Camelia