Ce trebuie să știi dacă vrei să incepi să predai online
Profesorii esueaza adesea in a face conexiunea intre ce facem la un curs fizic si ce facem online. Prezentul articol urmareste sa faca explicita aceasta conexiune – sa te ajute sa te gandesti la lucrurile pe care le faci bine in persoana, astfel incat sa poti face aceste lucruri si la cursurile online.
1. Fii prezent la ora
In esenta, o tehnica buna de predare inseamna sa fii efectiv in clasa cu elevii. Atunci cand predai in persoana, nu iti lasi elevii sa faca fiecare ce vrea. Esti cu ei, ii angajezi in activitati didactice: explicit, ghidezi, intrebi, ilustrezi, raspunzi la intrebari. Ajungi mai devreme ca sa pregatesti cursul. Ramai cateva minute dupa pentru a discuta cu un elev care are nevoie de ajutor. Esti prezent si implicat activ.
Multi dintre voi nu au translatat aceste lucruri si in practica online. Atunci cand predai in persoana, ai un program prestabilit pentru cand trebuie sa fii la ore. Asadar creeaza un program si pentru cursurile online. Iata cum poti face asta:
Posteaza un anunt saptamanal legat de subiectele saptamanii viitoare sau o recapitulare a saptamanii anterioare, sau ambele.
Raspunde la intrebarile postate online sau trimise pe mailul tau.
Posteaza un video pentru a clarifica neintelegeri despre un subiect sau o tema de la curs.
Corecteaza si returneaza lucrarile elevilor in timp util.
Vorbeste cu elevii in discutii online.
2. Fii tu insuti
Majoritatea profesorilor iubesc sa predea in persoana datorita oportunitatii de a interactiona cu elevii. Se hranesc cu energia salii. In cazul unui curs online, stilul de predare al fiecaruia se poate pierde, deoarece metoda principala de a transmite informatia este text, fara intonatie vocala, fara expresii faciale. Solutia nu este nici un video cu tine predand, si acesta poate fi sec.
Trebuie sa incerci sa iti captezi personalitatea altfel.
Scrie cu caldura.
Transmite-le ca ii sprijini. In anuntul saptamanal, nu scrie: “Unii dintre voi au lipsit la ultimele teste. Daca veti continua in acest fel, nu veti promova”.
Scrie: “Va multumesc pentru munca voastra. Stiu ca este mult de munca. Doar ca sa va reamintesc, asigurati-va ca ati dat toate testele. Ma puteti contacta daca aveti intrebari. Multumesc!”
Fii uman.
Uneori, distanta inernta dintre professor si elev la un curs online infecteaza comunicarea scrisa. Nu trebuie sa scrieti pe un ton detasat. De exemplu, puteti scrie “Daca aveti orice intrebare despre ce trebuie sa faceti la acest subiect, sunt aici sa va ajut.”
3. Pune-te in locul elevilor
Elevii tai online nu sunt fizic langa tine sau alti elevi la cursul online. Majoritatea lucreaza singuri, acasa sau intr-un spatiu public cu conexiune la internet. Nu au pe cine sa intrebe daca au nelamuriri, iar aceasta poate duce la un sentiment de izolare si creeaza o nevoie de a fi sprijiniti.
Poti planifica de la inceput cum sa raspunzi acestei nevoi in cadrul proiectarii cursului. Imagineaza-ti ca tu esti elevul, singur, incercand sa intelegi ce ai pe ecran. SI mai bine, roaga un coleg sa-ti evalueze cursul si sa iti dea sugestii de imbunatatire.
4. Organizeaza continutul cursului intr-o maniera intuitiva
Incearca sa gandesti ca un elev atunci cand organizezi materialele pentru curs. De cele mai multe ori elevii online sunt confuzi, frustrati si demotivati doar pentru ca este greu sa gaseasca continutul si activitatile de care au nevoie.
5. Adauga factor vizual de atractie
Cursurile online au reputatia de a fi urate, seci, plictisitoare si neatractive. Oamenii isi doresc mai mult sa fie intr-un spatiu placut vederii. Multi elevi ar prefera sa invete intr-o cladire noua, decat intr-o sala de conferinte ce nu a fost renovata de zeci de ani. Aparenta imprejurimilor afecteaza placerea si angajamentul privitorului. De aceea, trebuie sa te gandesti serios la cum arata cursurile tale online.
Sparge bucatile mari de text cu subtitluri si pune spatiu intre paragrafe. Adauga imagini relevante. Include videouri pe care fie le-ai creat sau luat de undeva.
6. Explica ce asteptari ai
• Scrie instructunile ca si cum ai avea o conversatie cu un elev.
• Creeaza un video explicativ cu anumite detalii ale unei teme.
• Ofera un exemplu al unei lucrari ce a luat nota mare si o lucrare ce a luat nota mica, astfel elevii le pot compara.
Pe scurt, ofera cat de mult support poti, astfel incat elevii sa inteleaga ce astepti de la ei.
4 ianuarie 2020
De Camelia