Perfecționare continuă
Există mai multe avantaje pentru a învăța lucruri noi, indiferent de ce studiezi. Fie că este vorba de afaceri sau motive personale, există oportunități de învățare tot timpul în jurul tău. De la ceva atât de dificil ca o nouă limbă la ceva atât de simplu ca a face clătite de la zero, fiecare zi prezintă o nouă șansă de a-ți lărgi orizonturile.
În afară de a fi foarte distractiv, ce alte avantaje mai avem dacă învățăm constant ceva nou? Iată câteva exemple:
1. Regenerează circuitele creierului.
Studiile au arătat că ori de câte ori se învață ceva nou, se pot forma legături proaspete între neuroni. Acest fenomen este cunoscut sub numele de neuroplasticitate - capacitatea creierului de a se schimba pe tot parcursul vieții.
2. Previne demența.
Experții spun că învățarea de noi competențe este una dintre cele mai bune modalități de a ajuta la prevenirea demenței. În același mod în care exercițiile fizice ne ajută să ne menținem sănătatea inimii, exercițiile mintale ne ajută să ne păstrăm creierul în formă. Orice ne provoacă să ne gândim la lucruri într-un mod nou, de la puzzle-uri, cuvinte încrucișate până la a învăța să croșetăm, ne ajută să ne păstrăm mintea în formă.
3. Poate îmbunătăți memoria.
La fel cum ne putem antrena corpul pentru a alerga kilometri sau pentru a face o săritură perfectă, ne putem antrena mintea pentru a ne aminti mai eficient lucrurile. Învățarea de noi abilități - mai ales atunci când împărțim aceste cunoștințe cu alții - ne ajută să ne flexăm “mușchii de memorie”. Simplul act de a învăța ceva nou și apoi de a repeta, ne ajută să ne îmbunătățim procesul de memorare.
4. Ne ajută să învățăm mai repede.
Pe măsură ce construim baza de date internă de cunoștințe, devine mai ușor și mai ușor să învățăm lucruri noi. Acest lucru se datorează faptului că multe abilități sunt interconectate și se construiesc reciproc. De exemplu, dacă înveți cum să faci aluat de patiserie de casă, atunci va fi mai ușor să înveți să faci tartă și plăcinte, deoarece aluatul de patiserie este fundația pentru fiecare.
5. Te face să fii o persoană mai productivă.
Cu cât știm mai mult, cu atât mai eficient putem opera. Să spunem, de exemplu, că lucrăm în IT. Trebuie să ținem mereu pasul cu cea mai recentă tehnologie pentru a ne face bine treaba, sau vom rămâne rapid în urmă. Învățarea în mod regulat de noi abilități ne va permite să ne facem munca mai rapidă și mai ușoară.
6. Combate plictiseala.
Nu în ultimul rând, să înveți poate fi interesant și antrenant. Data viitoare când contempli plictisit Facebook-ul, gândește-te la ce ai putea să faci în loc de asta – deschide o carte, fă o plimbare, mergi la o cafea. Chiar și cele mai simple activități cotidiene pot prezenta oportunități de învățare. Nu se știe niciodată ce vei descoperi dacă te aventurezi în lume.
18 februarie 2019
De Camelia